Een voorzetwand is een ideale manier om bij renovaties of verbouwingen leidingen of lelijke muren te verbergen. Een voorzetwand bestaat uit een frame van hout of aluminium dat wordt bedekt met een plaat van gipskarton. Hiermee maak je een perfect egale muur.
Waarom zou je een voorzetwand plaatsen?
- Je kunt er bestaande muren (akoestisch) mee isoleren.
- Je kunt er niet bepleisterbare wanden mee afwerken.
- Je kunt er leidingen en afvoerkanalen mee verbergen.
Welke voordelen heeft een Gyproc voorzetwand?
- Gyproc is relatief goedkoop.
- Gyproc is gemakkelijk op maat te zagen.
- Gyproc is geschikt voor gebruik in de badkamer en andere vochtige ruimtes.
- De voorzetwand heeft een grote draagkracht.
- Men kan er gemakkelijk een decoratieve nis of lichtbak in aanbrengen.
- De voorzetwand is eenvoudig strak en naadloos af te werken.
Hoe leg je een voorzetwand aan?
Men kan de gyprocplaten op verschillende manieren bevestigen:
1) Vrijstaand
Hierbij monteert men de gyprocplaten aan de muur met behulp van licht metalen profielen. Dit type wand staat ook wel bekend als de Metal Stud voorzetwand. Dergelijke vrijstaande voorzetwanden zijn ideaal in geval van warmte- of geluidsisolatie.
2) Kleven
Indien de ondergrond hier geschikt voor is kan men de gyprocplaten met L-gips aan de muur kleven.
3) Lattenstructuur
Hierbij brengt men de gyprocplaten aan op een houten lattenstructuur die aan de muur bevestigd is.
Gebogen wanden met gipskarton
Ook gebogen oppervlakken kan men voorzien van gipskartonplaten. Hiervoor kan men speciale flexibele profielen en buigzame gipskartonplaten gebruiken. De opbouw van deze gebogen voorzetwand is vergelijkbaar met die van een vrijstaande Metal Stud voorzetwand.
Gyproc voorzetwand in vochtige ruimtes
De groene Gyprocplaten (type WR) zijn speciaal geschikt voor ruimtes met wisselende luchtvochtigheid, zoals badkamers en douchecabines. Dit type plaat is bewerkt met een speciale vloeistof die maakt dat het gips minder vocht opneemt.
In geval van spatwater dient men de platen nog wel uit te rusten met een waterdichte coating, ook wanneer je van plan bent de voorzetwand later nog te betegelen. Gyprocplaten zijn niet geschikt voor ruimtes waar het voortdurend vochtig is, zoals zwembaden of stoombaden.
Soorten Gyprocplaten
Er zijn verschillende soorten gyprocplaten met verschillende specifieke eigenschappen: verhoogde brandwerendheid, verlaagde wateropname, verhoogde geluidsisolatie, verhoogde breuksterkte. De groene gyprocplaten (type WR), die ook geschikt zijn voor vochtige ruimtes, zijn het meest bekend.
Daarnaast kan men de gyprocplaten in de fabriek laten uitrusten met thermisch isolatiemateriaal, zoals PUR, EPS of XPS. Al deze platen zijn erg snel te plaatsen, waardoor men de buitenmuren (aan de binnenzijde) in een handomdraai thermisch kan isoleren.
Afwerking van gyproc voorzetwanden
Sommige gyprocplaten hebben afgeschuinde randen. Hierdoor kan men de platen na het monteren op een gladde en egale manier afwerken. Voor een ideale afwerking kan men papieren of zelfklevende voegbanden gebruiken, of een speciale voegspecie op gipsbasis.
Na het afwerken van de platen is de gyprocwand volledig glad en klaar om beschilderd te worden. Indien men van plan is de wand te beschilderen, dient met eerst een primerlaag aan te brengen om de zuigende werking van het gips tegen te gaan.