Een Gyproc plafond is snel en eenvoudig te plaatsen. Men is er dus weinig tijd of arbeidskosten aan kwijt. Daarnaast zijn de gyprocplaten behoorlijk stevig, waardoor men het plafond veilig en strak af kan werken, en bovendien brandwerend.
Omdat er veel verschillende bevestigingsmaterialen zijn, kunnen Gyproc plafonds op diverse manieren worden aangelegd. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende mogelijkheden:
1. Het afgehangen plafond
Afgehangen plafonds zijn plafonds die direct op de bovenliggende structuur aangebracht worden aangebracht. Dit type plafond kan worden bevestigd op vrijwel alle ondergronden: of dit nu houten balken zijn, beton, of een ander materiaal.
Afgehangen Gyproc plafonds zijn met name geschikt voor:
- Het overbruggen van grote overspanningen.
- Het verlagen van een plafond.
- Het afwerken en isoleren van schuine daken.
Bij een rechtstreekse plaatsing schroeft men de gyprocplaten zonder beugels of metalen profielen direct aan de balken of onderliggende keepers. Men kan eventuele kopse voegen afwerken met een voegband en een ABA-joint filler (muurvuller op gipsbasis).
Bij een rechtstreekse plaatsing dienen de bovenliggende balken of keepers waterpas te liggen. Indien dit niet het geval is kan men houten planken waterpas dwars op de balken schroeven, zodat de gyprocplaten alsnog waterpas kunnen worden aangebracht. Er zijn ook nog andere opties, waaronder het PlaGyp-systeem met beugels.
Het PlaGyp Gyproc plafond
Bij een PlaGyp plafond bevestigt men de gyprocplaten aan de onderliggende structuur met behulp van speciale profielen en beugels. Hierdoor kan men het plafond volledig waterpas aanleggen en indien gewenst verlagen.
Met dit systeem kan men grotere overspanningen maken dan met een regulier Metal Stud plafond, aangezien de onderliggende structuur voor extra stabiliteit zorgt. Met andere woorden: het zal niet gaan doorhangen door het gewicht van de gipsplaten.
2. Vrijdragend plafond
Een vrijdragend Gyproc plafond bevestigt men niet aan de bovenliggende structuur, maar aan de muren eromheen. Dit type plafondconstructie is ideaal wanneer:
De ruime niet al te groot is (max. 5 meter overspanning) en de onderliggende structuur niet stevig genoeg is om de gyprocplaten op te monteren.
Wanneer men de gyprocplaten niet aan de bovenliggende structuur kan bevestigen, kan men het beste werken met zogenaamde Metal Studs. Deze metalen profielen worden ook gebruikt voor het aanleggen van Gyproc voorzetwanden.
Men kan de Metal Studs aan de muren bevestigen en voorzien van metalen dwarsliggers. Hierdoor creƫert men een metalen raamwerk waaraan men de gyprocplaten kan bevestigen.
Voordelen van een Metal Stud plafond:
- Het is snel te plaatsen.
- Het kan op iedere gewenste hoogte worden aangebracht.
- De instabiliteit van de bovenliggende structuur vormt geen probleem.
- Het is relatief goedkoop.
Nadelen van een Metal Stud plafond:
Een Metal Stud plafond is alleen te gebruiken bij ruimtes met een maximale overspanning van 5 meter. Bij grotere overspanningen bestaat het risico dat het plafond door het gewicht van de gipsplaten door gaat hangen.
Indien het raamwerk op bepaalde plaatsen toch door het plafond ondersteund kan worden, dan is een grotere overbrugging wel mogelijk.
Een schuin dak afwerken met een Gyproc plafond
Ook schuine daken kan men zonder problemen afwerken met gyproc platen. Hiervoor is het eerdergenoemde Plagyp systeem met metalen profielen en beugels zeer geschikt.
Men bevestigt de beugels hierbij aan de gordingen van het dak en met metalen profielen legt men een dragende structuur aan waaraan men later de gyprocplaten kan bevestigen.
Met behulp van een dampscherm kan men het plafond bovendien eenvoudig isoleren.
Gyproc plafond in vochtige ruimtes
Voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer, toilet of keuken, zijn er speciale gyprocplaten van 9 mm dik. Deze zijn bewerkt met een waterwerend middel, wat maakt dat de platen minder vocht opnemen.
Deze platen zijn te herkennen aan hun groene kleur.
De platen kan men vrijhangend of rechtstreeks op de onderliggende structuur aanleggen. Voor de wanden van de badkamer is het aan te raden om gyprocplaten van ten minste 12.5 mm dik te gebruiken.
Afwerking van een gyproc plafond
Men kan de platen afwerken volgens de ABA voegtechniek. Hierbij vult men de zijdelingse schuine voegen van de gyprocplaten op met gaasband en een voegspecie (jointfiller). Na het vullen van de voegen kan men jointfinisher aanbrengen, zodat er een glad en egaal plafond ontstaat.
De kopse voegen kan men op vergelijkbare manier afwerken, al gebruikt men hier papierband in plaats van gaasband.
Gebogen gyproc plafonds
Men kan ook moderne en stijlvolle gebogen plafonds aanleggen. Hiervoor zijn speciale flexibele profielen en buigzame gyprocplaten beschikbaar. Zowel geringe als grote kromtestralen zijn mogelijk.
Gebogen plafonds zijn ideaal voor moderne interieurs, kantoren, winkels en restaurants. Men kan de plafondplaten voorzien van een akoestisch vezeldoek, zodat het plafond geluid kan absorberen. Dit zal de akoestiek van de ruimte ten goede komen.